Platforma colaborativa FORwiki a fost deschisa oficial comunitatii internationale de studii prospective
Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU), prin proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”, a lansat oficial platforma colaborativa FORwiki (www.forwiki.ro).
FORwiki este prima platforma de tip web 2.0, dedicata comunitatii internationale de specialisti in studii prospective (foresight) care le ofera un spatiu de comunicare si schimb de experienta in format wiki.
Platforma are doua componente principale. Prima componenta este dedicata dezbaterii si analizei conceptelor de studii prospective (foresight) aplicabile in invatamantul superior. A doua componenta si cea mai extinsa reprezinta crearea unei baze de date de practici si rezultate, respectiv descrieri de metode specifice (cum ar fi cel al scenariilor dezirabile) si a modului in care pot fi aplicate aceste metode.
FORwiki da posibilitatea specialistilor in studii prospective din intreaga lume sa isi creeze un cont si sa participe cu articole si continut la dezvoltarea acestei platforme, avand totodata acces la baza de cunoastere creata prin contributia tuturor membrilor.
Lansarea FORwiki a avut loc in cadrul unui workshop ce s-a desfasurat in perioada 15-16 aprilie, la sediul UEFSICSU din Bucuresti. Evenimentul numit sugestiv “Jointly Shaping and Launching the Foresight Wiki” a fost coordonat de Dr. Philine Warnke si a reunit 23 de specialisti cu recunoastere internationala in domeniul studiilor prospective (foresight). Rezultate ale exercitiilor de foresight realizate in aceste doua zile, precum si detalii legate de modul in care au fost dezvoltate, aspectele dificile si lectiile invatate, pot fi regasite in cadrul platformei.
Informatii suport
Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este unul dintre cele cinci proiecte strategice pentru invatamantul superior derulate de C.N.C.S.I.S., C.N.F.I.S. si U.E.F.I.S.C.S.U si finantate prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Unul dintre scopurile proiectului este dezvoltarea capacitatii de analiza strategica pe termen lung la nivelul actorilor din sistemul de invatamant superior.
In vederea acestei imbunatatiri a capacitatii de leadership, proiectul are in vedere consolidarea comunitatii romanesti de practicieni foresight (studii prospective) si integrarea sa in comunitatea internationala. Pentru aceasta se organizeaza sub denumirea „Dialogurile de la Bucuresti” un set de 10 workshop-uri avand ca obiectiv dezvoltarea conceptelor fundamentale de foresight prin dialogul unor experti de marca pe plan international.
Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro
Data publicarii: